fredag 11 juli 2008

Högergir från (s)

Mona Sahlin har visst sagt att man inte kan gå till val på samma politik som man gjorde 2006. Den som är lite kremlolog och analytiskt lagd kan se att Mona Sahlin förbereder en högergir för partiet. Lyssnar man till Thomas Östros hörs inga signaler om att alliansens skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare kommer att tas bort. Det är symptomatiskt att Mona Sahlin nu vill sänka fastighetskatten ännu mer än alliansen. Den höjning som sägs ska drabba hus över 5 miljoner i taxeringsvärde är bara kosmetik och ett vänsteralibi. Det är tydligen bara några hus i Danderyd och Lidingö som har så höga taxeringsvärden. Nej Mona
Sahlin siktar in sig på medelklassen det är uppenbart. Men det är klart -det finns ju knappt några arbetarväljare kvar längre. Och individualismen breder ut sig. Är det en Blairisering av (s) vi ser? Vad finns idag kvar av vänstern i landet? Det är nog bara 15-20% av svenska folket som vill åter till höga skatter och fördelningspolitiska satsningar a la 70-80-talet.

Men som vid alla återtåg på slagfältet blåser man ut rök för att förvilla och hålla kärnväljarna på gott humör. Talet om "någon form av förmögenhetsskatt" för de allra rikaste och det här med höjd fastighetsskatt på 5-miljonersvillor är just alibirök som Mona blåser ut när hon retirerar. Faktum är att vi håller på att få ett nytt borgerligt parti (S) som ett borgerligt parti men med rättviseinslag. Det blir spännande att följa Mona framöver. Märk också hur det gamla vänsterhoppet i partiet Carin Jämtin ligger lågt just nu. Det säger också något om hur (s) planerar att vinna det borgerliga Stockholm.

Inga kommentarer: