fredag 29 augusti 2008

Ekon från det kalla kriget

Den ryska nationalismen är olustig. Olustig är också frånvaron av riktig demokrati och rättssamhälle i Ryssland. Och något som på engelska heter "responsible government" Lägg till en droppe bufflighet och uttalanden som "att den idioten Saakashvili är en fjant, det vet ju ni också" (NATO-sändebudet Rogozin till den samlade pressen i Bryssel)och andra uttalanden om "virrhjärnor" i väst som inte förstår något. När sedan Putin har mage att säga att USA startade kriget i Ossetien bara för att hjälpa McCain i valrörelsen går det liksom för långt. Det här gänget runt Putin har på något sätt överlevt sig självt. Vi lever ju inte på 70-80-talet.

Ryssland har nu problem med sin image i världen. USA har tappat sin genom sitt vansinniga agerande i Irak. Hur länge ska det dröja innan den orangea revolutionen också kommer till Ryssland? Unga moderna människor i St Petersburg och Moskva kommer inte att vilja leva i en enpartistat hur länge som helst. Förr eller senare kommer det som det priviligierade gänget runt Putin fruktar: krav på riktig demokrati i Ryssland.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sedan när har Ryssland blivit en enpartistat? Putin är omåttligt populär eftersom Rysslands ekonomi har vuxit starkt under hans tid som president. Om tillväxten forsätter så är dom ikapp västeuropa inom 10 år.

Rysk media må vara patriotisk men dock ej mer partitrogen än (s)vt.