måndag 4 februari 2008

Spännande med Östros

Jag lyssnade på Thomas Östros i ekots lördagsintervju med en ovanligt hovsam Tomas Ramberg som när han intervjuar borgerliga företrädare har ett hårdare tonfall. Precis som Jarl Alfredius och hans kvinnliga kollega Hedenmo på Aktuellt f.ö. Det märktes särskilt tydligt i valrörelsen. Borgerliga företrädare i studion möttes alltid av hårdare tongångar och ett avståndstagande kroppsspråk. Både Alfredius och Hedenmo vände alltid överkroppen från den intervjuade borgerliga företrädaren. Men nu åter till Thomas Östros.

Thomas Östros attackerades hela tiden från vänster både vad gäller skattenivåer och utgifter, ibland lät Tomas Ramberg i den delen som en numera utdöd ekonomtyp: den keynesianskt influerade LO-ekonomen från 80-talet. Tycker Tomas Ramberg så? Underförstått var att den som vill ha höga skatter och stora statsutgifter är vänster- men Östros lät sig inte provoceras utan stod fast vid överskottsmål och sparkvoter m.m. precis som Per Nuder och Anders Borg. Och skattesänkningarna för låg-och medleinkomsttagare skulle få vara kvar. Han lät sig heller inte ryckas med i kritiken mot Ericsson för deras varsel. Tvärtom visade han förståelse för ett företag som Ericssons villkor i en globaliserad ekonomi. Det känns som om (s) är inne på en ny väg där det inte längre är OK att skälla på företagsamheten. Kanske håller (s) på att ömsa skinn och överge den gamla rollen som rent löntagarparti som varit så destruktivt så länge. Det skulle kännas välgörande om (s)blev ett parti för alla. I Tony Blairs anda.

Visst -ordet rättvisa fanns där hela tiden. De med höga inkomster måste bidra mer var Östros budskap. Det ligger något i det. Men den typ av förmögenhetsskatt vi hade tidigare kommer inte tillbaka säger han samtidigt. Östros är nog väldigt medveten om förmögenhetsskattens skadlighet och att den lätt kan kringgås. Det blir spännande att se vad (s) tänker hitta på vad gäller återinförd förmögenhetsskatt. Något symboliskt utan större substans kanske -just for the sake of it?

Inga kommentarer: