lördag 11 oktober 2008

Jobben är för få

Det är bra att Anita Fredsdotter skrivit ett öppet brev till Statsministern. Det finns 10 000-tals 55-plussare i vårt land som inte får jobb fast de är fullt friska och fullt arbetsföra och är beredda att ta vilket jobb som helst. Det här drabbar även de allra yngsta och många invandrare. Hur har det kunnat bli så här? Som jag ser det beror det på:

1. Produktivitetshöjningar i näringsliv och offentlig sektor. Allt färre producerar allt mer.
2. Globaliseringen. Hård priskonkurrens från utlandet pga EU-medlemskap och att ett antal regleringar avskaffats. Det är inte längre bara Sverige som är marknaden.
3. Attityder. Man ska vara ung och ha det rätta "drivet". Den här attityden finns tydligt hos bemanningsföretagen som konsekvent sorterar bort cv:n från äldre sökande. Jag vet hur det är "från inside".
4. Det är dyrare att anställa äldre eftersom avgifterna för tjänstepensioner stiger med åldern. Det kan kosta en arbetsgivare 20 000 kr extra per år att anställa en 58-åring mot att anställa en 28-åring.

Jobben är helt enkelt för få. Blir du arbetslös märker du snart att det är väldigt många sökande på alla jobb. Finns det yngre sökande går de alltid före de äldre. Och svenskarna går före utlänningarna. Och de som är 30 går före de som är 20 osv.

Sett i det här perspektivet blir det ett hån när alliansen säger att de som har förtidspension ska prövas mot arbetsmarknaden. När det inte finns jobb för alla friska. Hur ska det då finnas jobb för de sjuka? Det är hyckleri på högsta nivå.

Inga kommentarer: