tisdag 2 oktober 2007

Rätten att få vara svag

Det blir ett jäkla liv på vänstern så fort alliansen försöker få en rimlig balans mellan rättigheter och skyldigheter för den enskilde. Alliansen ger sig på dem som redan ligger osv. Ljudnivån är hög.

Hela statsapparaten och den socialdemokratiska ideologin bygger på ett omhändertagande av de svagaste. Att vara svag har mötts med förståelse och de starka har misstrotts. Olof Palme var nog den som oftast förde fram just det. "Du är nog inte så duktig och märkvärdig som du tror bara för du är sparsam och skötsam". Olof Palme ville vända upp och ner på samhället.

I all välmening skapade Olof Palme ett omhändertagande högskattesamhälle. Med medborgarna som klienter och objekt för välfärdstjänterna. Människor som stod på egna ben var inte önskvärda. Hellre då svaga och beroende medborgare som skulle ha "rätt" till försörjning och bostad och arbete. Kommer någon ihåg det? Själv kommer jag ihåg de enorma sjukskrivningarna i offentlig sektor på 80-talet. Jag jobbade där så jag vet hur det var. Var tredje-fjärde anställd var hela tiden borta från jobbet -var sjukskriven eller VAB:ade.

Omsorgerna om de "svaga" legitimerade också det höga skattetrycket. Den som var emot höga skatter var då också mot de svaga. En svår debatt som inte gått att ta förrän nu då alliansen försöker få en nödvändig och mer rimlig balans mellan egenförsörjning och samhällsförsörjning.

Inga kommentarer: