söndag 30 september 2007

Alliansens problem

Den inre cirkeln "Kräftskivegänget" dvs Reinfelt, Borg, Littorin och ett par till lever i ett akademiskt elfenbenstorn. Hela tänket runt "arbetsutbudet" är en akademikerprodukt. Beslutet att sänka a-kassan kommer alliansen inte att hämta sig från. Och utanförskapet är mycket svårt att komma åt. Faktum är att det inte blir så värst mycket nya jobb. Den strukturella arbetslösheten biter sig fast. Den bottnar i produktivitetshöjningar (färre anställda får göra allt mer) som i sin tur beror på ett tryck neråt på priserna pga. den allt hårdare internationella konkurrensen. Och med de höga skatter och höga sociala avgifter vi har anställer bara företagen när de absolut måste. Det här kommer alliansen inte att kunna göra något åt. Och som Magnus Henrekson på Handelshögskolan skrev i DN så förstår sig alliansen lika lite som socialdemokraterna hur viktigt det är att få fler småföretag och fler entreprenörer. Småföretag och entreprenörer finns heller inte med i de stora ekonomiprofessorernas värld enligt Magnus H.

Vanligt folk ute i landet märker att det alls inte är så lätt att få jobb. De unga och de gamla har det svårt. I det sammanhanget är det ett hån att försämra a-kassan. Min äldsta grabb sökte i veckan ett bra jobb på en treasuryavdelning på ett storföretag. Det var 50 ansökningar fick han veta. Inte 5 eller 15 utan 50. Själv sökte jag jobb på skatteverket för ett par år sedan. Det var 22.000 ansökningar. Efteråt gjordes det en utvärdering av åldrarna på de som fått jobben. 70% var födda på 70-talet, 20% på 60-talet. 1 (en) person född på 50-talet och ingen på 40-talet.

Blir det inte fler jobb på riktigt kan alliansen hälsa hem i nästa val. Och beslutet att försämra a-kassan kommer att betraktas som det stora felbeslutet. Det beslutet borde inte fattats förrän det faktiskt kommit till rejält mycket fler jobb.

Inga kommentarer: