fredag 28 mars 2008

Koranen

Jag har sett större delen av Geert Wilders film Fitna. Styrkan i filmen ligger inte i de polemiska delarna utan i den raka redogörelsen för vissa avsnitt i Koranen . Bilden bekräftas av en religion som anser sig ha fiender som ska bekämpas med alla till buds stående medel. Där bibeln säger att du ska älska din nästa och "här är inte jude eller grek" så säger Koranen att rättrogna muslimer ska bekämpa de otrogna dvs icke-muslimerna. En form av klantänkande upphöjt till religion. Islam passar sällsynt illa in i den västerländska kulturen och behöver absolut en reformation av någon sort.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Älska din nästa stod för "din nästa av davids hus" i bibeln. Den handlade inte om de "otrogna". Bibeln är en lika god bok för kålsuparen som koranen.

Löttingebloggen sa...

Visst men då handlar det om gamla testamentet. Där finns det mycket stamtänkande. Och ett hårdare "öga för öga och tand för tand"-tänkande. Det nya testamentet är annorlunda.

Gubben

Skuncke sa...

Visst är det skillnad på Bibel och Koran, det är också en avsevärd skillnad på de troende och hur de tolkar skriften. Hur många kristna självmordsbombare har du mött på sistone...

Att svenska medier ideligen gapar och uppenbarliugen kommit överens om att kalla Fitna för Geert Wilders hatfilm är patetiskt. Lägga skulden på budbäraren. Det är inte Geert Wilders som hatar det är muslimernas hat som okumenterats på filmen.

Fitna är en dokumentärfilm om "generösa" islam. Den handlar om muslimernas hat mot kristna, judar, kvinnor, homosexuella och Västvärldens skitiga depraverade kultur.

Anonym sa...

Menar du att du har läst koranen, eller går du på Geert Wilders "sammanfattning"?
Om jag ska göra en dokumentär där jag vill visa kristendommen som "hatisk" så skulle det inte heller vara så svårt.

Anonym sa...

Det finns inga likheter mellan Tanakh ("gamla testamentet") och koranen.

Tanakh har diskuterats och "tolkats" av Rabbis i tusentals år, och resultatet finns bla i Talmud. Detta har lett till att samtliga delar däri som kan tolkas som på kant med våra värderingar idag inte används.

Tanakh och dess efterföljare, Judarna är förmodligen bland de mest produktiva och upplysta grupperna människor (om man får kategorisera på detta sätt) i världen. 20% av alla nobelpris har tilldelats personer med Judisk bakgrund. Det är ingen slump.

Judendomen fokuserar på livet vi lever här på jorden, inte på vad som händer efter döden. Judendomen sätter allt liv, inklusive djurs högre än allt materialistiskt.

Judendomen uppmanar Judar att ifrågasätta allting om Judendomen, alla skrifterna, alla tolkningar, alla seder och bruk.

Judendomen är den enda kända religion av storlek som inte missionerar, vare sig idag, eller någonsin. Ingen har eller kommer någonsin försöka få någon annan att bli Jude. Det finns inget sådant intresse.

Judendomen försöker inte få andra att tänka eller tycka i enlighet med Judendomen.

Kristendom har givetvis inte heller några som helst likheter med islam. Jag väljer att inte skriva om detta, det finns det andra som gör bättre.

Islam är det det gäller, inte Tanakh, inte hunduismen, inte kristendomen, inte något annat än islam.

Islam försöker IDAG aktivt sprida sitt budskap med våld. Islam predikas IDAG i moskeer på ett sätt som ska uppmuntra till våld och har.
Islam används IDAG på ett sätt som utför livsfara för homosexuella samt fritänkande kvinnor.

Anonym sa...

Anonym. Gör det då! Minst en tv-kanal har lagt ned ett likande projekt i brist på material.