torsdag 22 maj 2008

Visst går det att förklara

Varför hederstänkande? Det sägs i artikeln att Farman inte hade något bra svar på frågan. Men hederstänkandet är hämtat från ett samhälle där det var fullt logiskt och viktigt att kontrollera kvinnors sexualitet. Utan den nämnda kontrollen riskerar familjen, byn eller klanen att dö ut eller försvagas. Vilket blir resultatet för den egna byn om de unga kvinnorna gifter sig och får barn med män i grannbyn eller i en annan klan? Jo den senare blir större och mäktigare och den egna i motsvarande mån försvagad. Så hederstänkandet hade nog sin funktion en gång i tiden. Kanske var det likadant i det svenska gamla bondesamhället med sina byaslagsmål och inbyggda fientlighet mot allt utsocknes.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför är det inte så i icke-muslimska länder som Vietnam, Thailand, Kina eller Filippinerna. Muslimske länder har ekstrem kontrol över kvinnorna och ser på kvinnor som er självstendiga som horor och "untermensch".

Anonym sa...

Får jag fråga varför byar skulle försvagas utan denna kontroll??? Männen får bete sig hursom men kvinnorna som bär liv ska dödas för männens och deras gemensamma beteende? Låter