tisdag 30 september 2008

Det lagoma (s)-venska alternativet


(S) verkar sakna en egen politik för tjänstesamhället år 2008. Partiet ligger i alla viktiga frågor ett knappt synbart snäpp till vänster om alliansen. Partiet säger sig vilja ha högre och "rättvisare" skatter än i dag, men bara något högre skatter. Partiet vill också ha mer kunskap i skolan men inte så mycket att man kan säga att det handlar om en ny skolpolitik. Det ska vara lagom mycket kunskap i skolan.

Balansgången är svår för Mona Sahlin. Hon ska hålla vänstern inom partiet på gott humör samtidigt som hon måste flörta med medelklassväljarna. Det är här retoriken kommer in: vi vill inte ha en sorteringsskola säger Marie Granlund samtidigt som hon går med på betyg i sjätte klass och nationella prov i trean. Samma sak med skatterna: de ska höjas så de blir mer "rättvisa" men det blir enligt Mona Sahlin inga chockhöjningar. Sannolikt kommer (s) efter en valseger 2010 som en eftergift till partiets själ höja skatten lite lagom.

(S) är så underbart svenskt i sin lagomhet. Partiet är lagom vänster och lagom höger. Det kommer säkert att gå lagom bra för partiet i valet 2010.

Inga kommentarer: