tisdag 4 september 2007

Begreppet respekt inte oproblematiskt

När jag växte upp på 50-talet i en mellansvensk industristad var det självklart att respekt var något man förtjänade och så att säga meriterade sig för under lång tid. Numera tycks det som om har begreppet börjat glida mot att det är något som man ska kunna kräva. I mellanösterns stamkulturer och i Hip-hopkulturen i USA är det självklart att respekt handlar om över och underordning. Att den starkare som någon form av maffiaboss har rätt att kräva respekt. Den nya användningen av ordet importeras via biograffilm och media och via grupper av invandrare från mer traditionella/arkaiska samhällen.

Därför känns det välkommet när poeten och författaren Mohamed Omar i ett inlägg i SvD den 4 september apropå rondellhundar pekar på att många muslimer har ett problem när de demonstrerar och kräver respekt för sin religion. De tror att alla människor tänker och tycker som de men i detta fall finns det kulturskillnader som de tyvärr inte själva uppfattar och förstår. Och så får deras demonstration i Örebro bara negativa följdverkningar för islam som religion och för de själva som muslimer. Till och med islamologen Jan Hjärpe som ser som sin huvuduppgift att öka förståelsen för muslimer i Sverige verkar besvärad av bråket kring rondellhundarna.

Jag tycker den gamla svenska definitionen av begreppet respekt är bra. Vi ska akta oss att använda begreppet så att det är något man ska ha rätt att kräva. Här är politisk korrekthet och värderelativism ett hot. Det finns en klar risk att den nya och sämre definitionen av ordet respekt sprider sig och biter sig fast.

Inga kommentarer: